Hopp til innholdet
Marius Thauland

Oppdatert 29. august 2023

Tips for å få raskere nettleser

Vi gir deg de enkle grepene for å gjøre din nettleser enda raskere. Bruk tiden fornuftig ved å ta i bruk disse tipsene som bidrar til å gjøre hverdagen litt enklere- hvertfall raskere, uavhengig av om du bruker Google Chrome, Firefox, Windows 10 som nettleser på datamaskinen eller mobilen.

Mobilt bredbånd fra Pluss Mobil
PlussMobil 10 GB
199 kr
10 GB

19,90 kr/GB

Vis detaljer

 • Full hastighet

 • Telenor dekning

  Telenor-dekning

 • Data rollover

  Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
 • Fast Månedspris

  199 kr

 • 199 kr

Ice 15 GB
199 kr
10 GB

19,90 kr/GB

Vis detaljer

 • Full hastighet

 • ICE dekning

  Ice Dekning

 • Data rollover

  Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
 • Fast Månedspris

  199 kr

 • 199 kr

30 dagers åpent kjøp. Inkludert forbruk i Skandinavia. Halv pris de første 3 måneder. Hvis du bruker mer data enn det er i abonnementet ditt betaler du ikke for overforbruk, men hastigheten settes ned til 64 kbit/s.
Ice benytter sitt 450 Mhz-nett for mobilt bredbånd, som har nasjonal dekning, og ikke Telia-nettet slik de gjør på mobilabonnementer. Du kan forvente en hastighet mellom 2 og 40 Mbit/s.
telia
Telia 10 GB
249 kr
10 GB

24,90 kr/GB

Vis detaljer

 • Full hastighet

 • Telia dekning

  Telia Dekning

 • Data rollover

  Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
 • Fast Månedspris

  249 kr

 • 249 kr

Ved databruk over inkludert data reduseres hastigheten til 64 Kbit/s, uten ekstra kostnad.
Går du tom for data kan du kjøpe ekstra datapakker.

Inkludert bruk i Norge, Norden og Baltikum.
onecall
OneCall 60 GB
399 kr
60 GB

6,65 kr/GB

Vis detaljer

 • Full hastighet

 • Telia dekning

  Telia Dekning

Få denne prisen ved å betale for:
 • Fast månedspris

  399 kr

 • 399 kr

Overstiger bruken 1 GB mer enn det inkluderte innenfor en måned, kan hastigheten reduseres til 64 kbit/sek. Du kan og kjøpe ekstra datapakker. Dataen er kun tilgjengelig i Norge.

Hold deg oppdatert på nettet

Tips nummer en er å alltid være oppdatert. Det vil si å ta i bruk siste utgave av nettleserne på datamaskinen eller andre enheter. Dagens digitale utvikling skjer raskt og det er stor konkurranse mellom ulike nettlesere som FireFox, Google Chrome, Safari og Opera når det gjelder å være raskest samt tilby ulike funksjoner. Ved å sørge for at du alltid har en oppdatert versjon av nettleseren kommer du automatisk på god vei mot raskt nett. Vær også oppmerksom på at mobilt bredbånd i et område med begrenset dekning, kan bidra til lav hastighet uavhengig av hvilken nettleser du tar i bruk. Allikevel kan hastigheten på ditt internett bli bedre dersom du følger stegene nedenfor.

Våre tips til raskere nettleser

Tips for å få raskere nettleser

Under har vi laget en liste med ulike punkter som bidrar til å gjøre nettleserene raskere på datamaskinen. Dersom du er usikker på hvordan du for eksempel reduserer nedlastningshastigheten eller skrur av «underveisoppdateringer» kan du lese mer om dette ved hjelp av noen få klikk på google.

 1. Send forespørsel til flere servere samtidig. På denne måten reduserer du nedlastningshastigheten på nettsiden du bruker.
 2. Slå av underveisoppdateringer fra større nettsider. Visste du at for eksempel Firefox bruker 0,12 sekunder på å laste opp større nettsider og vise hva som lastes opp underveis. Ved å skru av denne underveisoppdateringen kan du øke hastigheten betraktelig.
 3. Dersom du ikke rører musen eller tastaturet etter 0,75 sekunder vil siden automatisk begynne å laste raskere. Husk dette neste gang du for eksempel åpner Google Chrome for å laste ned noe på internett.
 4. Skru av muligheten til å gjøre andre ting mens du venter på at en siden skal laste seg opp 100%. Det sier seg selv at dersom du ser på en film samtidig som du laster ned en ny film på samme nettleser, vil det ta lenger tid. Lukk derfor ned artikler og annet du ikke bruker slik at du unngår å ha flere sider oppe når du skal laste ned noe fra google.
 5. Blokker flash ved å laste ned flashblokkerer fra: flashblock.mozdev.org. Flash bidrar til at siden laster saktere og ved å skru av denne funksjonen kan du dermed øke hastigheten.
 6. Ved å komprimere data vil du automatisk øke hastigheten på nedlastningen. Du kan enkelt komprimere data ved å installere toonel.net.

Få tips om hvordan du kan øke hastigheten på mobilt bredbånd.

Tips til raskere nettleser på Mac eller PC:

Trinn 1

Det første steget er å fjerne uønskede leserutvidelser. Dersom du har uønskede tilleggsprogrammer i nettleseren kan dette bidra til å sinke lastetiden.

Trinn 2

Start deretter nettleseren og avhengig av hvilken nettleser følger du disse stegene:

Safari: Velg «Preferanser» på Safari menyen og klikk på fanen «Utvidelser». Fjern avmerkingen for alternativet «Aktiver».

Firefox: Trykk på ikonet «Åpne meny» i høyre hjørne på skjermen. Klikk på «Programtillegg» og velg «Utvidelser» på siden «behandle programtillegg».

Google Chrome: Klikk på ikonet «Tilpass og kontroller Google Chrome». Du finner ikonet til høyre på skjermen. Klikk deretter på «Innstillinger» – «Utvidelser».

Trinn 3

Deretter velger du ett tilleggsprogram om gangen og deaktiverer de du ønsker.

Trinn 4

Avslutt alle programmer og start din Mac på nytt.

Fakta om de ulike nettleserne:

Internet Explorer

Internet Explorer 11 ble en gang i tiden kjennetegnet som den beste nettleseren. Den er fremdeles en god nettleser, men ikke blant de raskeste.

Samtidig scorer Explorer høyt på personvern og sikkerhet. Ulempen ved denne nettleseren er at den kun kan tas i bruk av de som har Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10.

Mozilla Firefox

Verdens tredje mest benyttede nettleser er også en av nordmenn sine absolutte favoritter når det gjelder nettlesere. Denne nettleseren ble utviklet av flere hundre frivillige og vedlikeholdes i dag av Mozilla Corporation som koordinerer arbeidet.

Firefox er en gratis og fri programvare som ble lansert i 2002. Den er kjent for å være rask, brukervennlig og tilpasningsdyktig. I tillegg kommer Firefox stadig med en rekke nye funksjoner og bedre sikkerhetsmodus. I tillegg har denne nettleseren en egen app-butikk.

Google Chrome

Dette er Google sin egen nettleser som var helt banebrytende da den ble tilgjengelig. Google Chrome er svært brukervennlig og ikke minst lynrask. Samtidig er den ikke like god som den en gang var.

Dette har nok sammenheng med at en rekke andre nettlesere utvikler seg kontinuerlig og kommer med flere oppdateringer som bidrar til å gjøre dem stadig raskere og bedre.

Dersom du er vant til å bruke Google produkter vil denne nettleseren være enda enklere å bruke. Samtidig er det verdt å legge merke til at Google Chrome er noe svakere på personvern og scorer ikke like høyt på hastighetstester.

Safari

Safari er Apple sin egen nettleser for Mac OS X. Originalt var denne nettleseren kun tilgjengelig for Macintosh-maskiner med OS X, men dette ble i 2007 endret da nettleseren også ble tilgjengelig for Windows brukere. I 2012 ble denne støtten til Windows fjernet da lanseringen av Safari 6.0 ble gjort.

Dermed er nettleseren i dag kun tilgjengelig for Mac OS X og iOS. Denne nettleseren er koblet sammen med iCloud som bidrar til at du kan gå fra en enhet og beholde de fanene du nettopp brukte på en ny enhet. Dersom du for eksempel har en rekke hjemmesider som VG, Nelly og Nettavisen oppe på din Mac, kan du ved å bytte enhet til din iPhone få opp de samme hjemmesidene uten å søke dem opp på nytt.

Dersom du er en Windows-bruker vil du trolig foretrekke Firefox, Opera eller Chrome fremfor Safari. Dette har sammenheng med at denne nettleseren har få tilpasningsmuligheter og program-utvidelser.

Opera

Opera ble utviklet av det norske selskapet Opera Software og er en favoritt blant nordmenn, selv om den ikke troner på toppen med Explorer, Firefox og Chrome.

Denne nettleseren var blant de første på markedet til å gjøre det mulig å ha flere faner oppe samtidig og dagens Opera er svært enkel å bruke. I tillegg har den et «turbomodus» som bidrar til å gjøre surfing på ulike hjemmesider svært rask med gode hastighetsmuligheter.

I dag har Opera over 200 millioner brukere over hele verden. Av disse er hele 50 millioner brukere på personlige datamaskiner. De resterende 150 millionene er mobiltelefoner. Med disse brukertallene er Opera kjent for å ta frem nye funksjoner som i senere tid har blitt tatt i bruk av andre nettlesere. Med andre ord er dette en nettleser som er i stadig utvikling og kontinuerlig jobber for å gjøre det enkelt for sine brukere å surfe på nettet, laste ned artikler eller streame filmer for å nevne noe.

Microsoft Edge

Denne nettleseren er Microsoft sin nyeste nettleser på markedet. Dersom du kjøper et produkt med Windows 10 vil denne nettleseren være installert på samtlige av disse produktene og erstatter automatisk Internet Explorer som standard nettleser.

Microsoft Edge er raskere og gir bedre sikkerhet enn sin forgjenger og kan dermed ta opp kampen med Chrome og Firefox. Dette er en nettleser som fungerer for deg som trenger raske og brukervennlige utgaver av Microsoft sine nyeste utviklinger.