Hopp til innholdet
Marius Thauland

Oppdatert 31. august 2023

Hva er Satellittbredbånd?

Det er i dag mulig å få ditt Internett direkte fra verdensrommet. Satelitten KA-SAT forsyner hele Europa med den nødvendige signalstyrken. Flere satellitter kan være på vei. Alt du trenger er ei parabolantenne som enkelt kan monteres på husveggen.

Den fremste fordelen med satellittbredbånd framfor andre løsninger som fiber og mobilt bredbånd, er at det dekker de mest grisgrendte områder. På den annen side er det begrensninger på hastighet, og signalene fra rommet kan påvirkes av været.

Les videre og se om satellittbredbånd er noe for deg.

Mobilt bredbånd fra Pluss Mobil
PlussMobil 10 GB
199 kr
10 GB

19,90 kr/GB

Vis detaljer

  • Full hastighet

  • Telenor dekning

    Telenor-dekning

  • Data rollover

    Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
  • Fast Månedspris

    199 kr

  • 199 kr

Ice 10 GB
199 kr
10 GB

19,90 kr/GB

Vis detaljer

  • Full hastighet

  • ICE dekning

    Ice Dekning

  • Data rollover

    Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
  • Fast Månedspris

    199 kr

  • 199 kr

30 dagers åpent kjøp. Inkludert forbruk i Skandinavia. Halv pris de første 3 måneder. Hvis du bruker mer data enn det er i abonnementet ditt betaler du ikke for overforbruk, men hastigheten settes ned til 64 kbit/s.
Ice benytter sitt 450 Mhz-nett for mobilt bredbånd, som har nasjonal dekning, og ikke Telia-nettet slik de gjør på mobilabonnementer. Du kan forvente en hastighet mellom 2 og 40 Mbit/s.
telia
Telia 10 GB
249 kr
10 GB

24,90 kr/GB

Vis detaljer

  • Full hastighet

  • Telia dekning

    Telia Dekning

  • Data rollover

    Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
  • Fast Månedspris

    249 kr

  • 249 kr

Ved databruk over inkludert data reduseres hastigheten til 64 Kbit/s, uten ekstra kostnad.
Går du tom for data kan du kjøpe ekstra datapakker.

Inkludert bruk i Norge, Norden og Baltikum.
onecall
OneCall 20 GB
349 kr
20 GB

17,45 kr/GB

Vis detaljer

  • Full hastighet

  • Telia dekning

    Telia Dekning

Få denne prisen ved å betale for:
  • Fast månedspris

    349 kr

  • 349 kr

Overstiger bruken 1 GB mer enn det inkluderte innenfor en måned, kan hastigheten reduseres til 64 kbit/sek. Du kan og kjøpe ekstra datapakker. Dataen er kun tilgjengelig i Norge.

Slik fungerer satellittbredbånd

Satellitten skytes først opp i verdensrommet. Bredbåndssatellittene befinner seg da relativt nær jorden sammenlignet med andre typer satellitter. Det er for å ha en noe kortere avstand når de avgir signaler til Jorda.

Disse satellittene kalles også kommunikasjonssatellitter. De utmerker seg ved at de kan formidle informasjon i ulike former, som data, tale, musikk, levende bilder og altså også bredbånd.

Telefoni og tv har vært de dominerende kommersielle tjenestene via satellitt til nå, men bredbånd er på vei inn for fullt.

For å benytte deg av satellittbredbånd trenger du altså en parabolantenne. Det er viktig at denne justeres forskriftsmessig slik at den fanger opp signalene på best mulig måte.Det gjør den ved at den sikter seg inn på satellittens posisjon.

Satellittbredbånd

Større dekning med satellittbredbånd

De store fortrinnet med bredbånd fra satellitt som er framhevet av norske leverandører av tjenesten, er dekningsgraden. Satellitter kan nemlig forsyne 98-99 % av hele Norge med Internett.

Signalene ovenfra er ikke utsatt for hindringer i terrenget. 

Tilgangen på bredbånd fra kabler er derimot begrenset. Det gjelder kobbernettet som er i ferd med å utfases, og det gjelder fibernett som langt fra er godt nok utbygd overalt.

Mobilnettet er på den annen side avhengig av at det er avsenderstasjoner i rimelig nærhet, og at det ikke er for mange hindringer i form av skog, fjell eller bygninger.

Satellittbredbånd kan derfor brukes der de andre teknologiene ikke når fram, eller blir for høye i pris. Det gjelder grisgrendte strøk med en ellers lav grad av infrastruktur, på hytta, på øyene eller på offshore plattformer.

Satellittbredbånd og hastighet

De aktuelle leverandører tilbyr i dag opptil 50 Mbps (megabyte per sekund) nedlastingshastighet i de største pakkene.Opplastingshastigheten vil være noe lavere.

Med andre bredbåndsløsninger vil du som regel kunne tilbys 100 Mpbs. Fiberbredbånd kan gi opptil 1 000 Mbps.

Spørsmålet blir da hvor høy hastighet du trenger.

20-25 Mbps regnes som tilstrekkelig for et normalbruk, Skal du bare være tilkoblet omverdenen når du er på hytta, kan det holde med så lite som 5 Mbps.

Du kan ellers regne med at du trenger 1.5 Mbps for å være på nettet, laste nettsider eller sende e-post. Strømming av film krever rundt 5 Mbps.

Dersom det er flere som bruker nettet samtidig, vil det imidlertid kreve høyere hastighet.Når hele familien er på nett samtidig, kan det fort gå over de anslåtte 50 Mbps.

Leverandørene opplyser også at gjennomsnittshastigheten vil kunne reduseres i perioder med høy trafikk. Det gjelder hverdager mellom 17.00 og 23.00, samt i helger og skoleferier,

Merk også at hastigheten strupes når du går over din månedlige kvote med prioritert data. Du vil altså fortsatt få komme på nett, men vil neppe ha hastighet til å strømme eller gjøre andre krevende oppgaver på nett.

Bruker du bredbåndsforbindelsen til å se tv eller strømme filmer, vil du hurtigere nå taket på pakken med prioritert data.

Spill på nett

Er du eller har du en spillentusiast i familien, vil det være begrensninger med satellittbredbånd.

På grunn av avstanden til satellitten vil det være høye pingverdier og dermed lavere reaksjonshastighet. Det betyr at dere vil oppleve lugging i spillet.

Ping måles ved vanlige hastighetstester opp til 500 -700 med vanlig satellittbredbånd. 

Særlig utslag gir dette for FPS-spill som foregår i sanntid, som Fortnite, Apex eller Battlefield. Med forsinket oppdatering i spillene er du død før du aner det.

Andre spill som ikke krever hyppigere oppdateringer enn en gang per sekund, vil imidlertid kunne fungere greit.

Satellitt bredbånd og vær

Leverandørene er klare på at værforhold kan påvirke bredbåndleveransen på samme måte som mobilt bredbånd. Med høy signalstyrke vil imidlertid denne effekten bli mindre.

Et problem er også at parabolantennen kan dekkes av snø. Det betyr at du må komme deg ut og fjerne snøen, og eventuelt skrape for is.

Er det ofte snøfall der du befinner deg, kan det lønne seg å investere i en snøbeskytter til antennen. Den koster anslagsvis rundt 300 kroner.

Norske leverandører av satellittbredbånd

Per er i dag er det to leverandører i Norge som tilbyr satellittbredbånd. Det er Bigblue og Viasat.

Disse konkurrerer mot hverandre, og følger hverandre prismessig. Ved etablering har du mulighet for å spare penger ved å montere parabolantenne selv hvis du velger Bigblue. Et viasat-abonnementet krever at det utføres av autorisert installatør.

Bigblu

Bigblue ble stiftet i 2003, da under navnet Breidband.no, 

Deres politikk har vært rettet mot tilbud om bredbåndsløsninger i distriktene, hvorav de naturlig nok også satser på satellitter. De har mottatt statlig støtte i forbindelse med sin distriktsutbygging.

Selskapet har rundt 20 ansatte, og hovedkontoret deres ligger i Vestby kommune.

Viasat

Viasat er et globalt kommunikasjonsselskap. Mest kjent er de for satellitt-tv. I forlengelsen av dette faller det seg kanskje naturlig at de også tilbyr satellittbredbånd. Det skjer gjennom datterselskapet Via Bredbånd.

Hovedkontoret til Viasat ligger i Sverige, og de har en rekke ansatte i flere land.

KA-SAT og Eutelsat

Både Bigblu og Viasat får sine bredbåndsignaler fra satellitten KA-SAT. Dette himmellegemet befinner seg 65 kilometer over Jordas overflate og forsyner hele Europa og deler av Midt-Østen.

Den ble skutt opp av det europeiske kommunikasjonsselskapet Eutelsat i 2010, og dekker i dag mer enn en million husstander.

Eutelsat ble etablert helt tilbake i 1997 som et felleseuropeisk prosjekt, men senere privatisert. Hovedkontoret ligger i Paris.

Det var Eutelsat som lanserte Sky Channel i 1982 .

Satellittbredbånd fra Elon Musk og Starlink

På samme måte som andre bredbåndteknologier er også satellittbredbånd i rivende utvikling. Det er mange aktører med store planer.

Blant dem finner vi det Elon Musk-eide SpaceX som skyter ut satellitter som etter planen skal forsyne hele kloden med godt bredbånd.

Gjennom selskapet Starlink som blant annet er registrert i Norge, vil det også bli tilbudt i her, kanskje allerede i 2023.

Uansett er det mulig å forhåndsbestille satellittbredbånd fra Musk for $99 USD. Det rapporteres at det er gjort mer enn en halv million slike bestillinger i 12 land.

Tester viser at det kan leveres hastigheter fra 50 Mbps til 150 Mbps. Det betyr adskillig raskere nett enn det vi får fra satellitt per i dag.

Andre som er banen i forbindelse med satellittbredbånd er Amazon og britiske Oneweb.

Det har vært imidlertid vært uttrykt bekymring for økningen av satellitter som kretser rundt Jorda.Det er begrenset levetid på dette utstyret, og uvirksomme satellitter betegnes som “romsøppel”.

Sette opp parabolantennen selv?

Det er fullt mulig med en smule håndlag å sette opp antennen selv og spare penger. En annen fordel med dette er at du slipper å vente på en montør eller tilpasse deg dennes timeplan.

Bigblu tilbyr egne monteringspakker.

Utenom selve antennen trenger du et veggfeste, de nødvendige kablene og et modem. For trådløst Internett innendørs bør du også ha en ruter. Ellers er det det vanlige verktøyet du bruker når du skal skru opp noe på veggen.

Utover det håndverkertekniske er det aller viktigste å bestemme den beste posisjonen og dermed plasseringen av antennen. Den skal peke mest mulig direkte på satellitten.Til dette formålet finnes egne apper. Hør med leverandøren hvilke som kan anbefales.

Når du ved hjelp av appen har sett deg ut hvor på veggen antennen skal plasseres, kan det også være greit å sjekke terrenget. Er det for mye trær eller andre høyder som sperrer, kan du vurdere å flytt litt på antennen så den går klar av disse.

Når dette er gjort, er det bare å montere antennen etter instruksjonene fra leverandøren. Kablene strekkes inn i huset og fram til modemet.

Forhåpentligvis vil du da få et godt fungerende bredbånds-Internett. 

Spørsmål og svar om satellittbredbånd

Hva er satellittbredbånd?

Satellittbredbånd er Internett-tilgang som leveres via satellitt. For Norge er det KA-SAT som sender disse signalene. Du trenger parabolantenne for å motta dem.

Hva er fordelene med satellittbredbånd?

Det er ikke nødvendig med graving eller legging av kabler for å ta inn satellittbredbånd, Du kan bruke det stort sett uansett hvor du bor i landet.

Hva er ulempen med satellittbredbånd?

Satellittbredbånd kan for øyeblikket ikke levere de samme hastighetene som andre bredbåndsløsninger. Den foreløpige maks-hastigheten på 50 Mbps holder imidlertid til de fleste aktiviteter. det kan dog bli knapt hvis det er flere personer som bruker nettet.

Hva betyr det at det er “latency”?

Latency er det vi kaller svartid eller responstid på norsk. Ettersom signalene skal opp til satellitten og ned igjen kan den ta noe lenger tid enn ved andre bredbåndsløsninger. Vi snakker om 600-700 m/s, noen ganger høyere avhengig av signalstyrken.

Hvor raskt Internett kan jeg få med satellittbredbånd?

For øyeblikket er det mulig å få satellittbredbånd med en hastighet på 50 Mbps. Teknologien er i utvikling, og det er mulig det i løpet av kort tid kan tilbys høyere hastigheter enn dette.

Hvordan fungere on-line gaming med satellittbredbånd?

På grunn av lang responstid (latency) vil typiske FPS-spill (Fortnite, Apex og Battlefield) ikke fungere optimalt. Det vil kunne gi oppunder et sekunds forsinkelse.

Hvordan påvirker været satellittbredbånd?

Satellittbredbånd påvirkes av været på samme måte som andre trådløse bredbåndleveranser, som eksempel fra mobilnettet. Ved god signalstyrke vil man imidlertid ikke merke stort til det.