Hopp til innholdet
Marius Thauland

Oppdatert 31. august 2023

Hva er trådløst fiber?

Trådløst fiber er en av flere bredbåndsløsninger du kan velge for å koble deg til Internett hjemmefra. I hovedsak er den en kombinasjon av fiberkabler og trådløse signaler. Der nettet av fiberkabler stopper opp, monteres det master eller tårn som videresender signalene til brukerne.

Kanskje er dette noe for deg? Her går vi gjennom de kvalitetene trådløst fiber har sammenlignet med andre alternativer, og hvordan teknologien virker.

Mobilt bredbånd fra Pluss Mobil
PlussMobil 10 GB
199 kr
10 GB

19,90 kr/GB

Vis detaljer

  • Full hastighet

  • Telenor dekning

    Telenor-dekning

  • Data rollover

    Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
  • Fast Månedspris

    199 kr

  • 199 kr

Ice 10 GB
199 kr
10 GB

19,90 kr/GB

Vis detaljer

  • Full hastighet

  • ICE dekning

    Ice Dekning

  • Data rollover

    Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
  • Fast Månedspris

    199 kr

  • 199 kr

30 dagers åpent kjøp. Inkludert forbruk i Skandinavia. Halv pris de første 3 måneder. Hvis du bruker mer data enn det er i abonnementet ditt betaler du ikke for overforbruk, men hastigheten settes ned til 64 kbit/s.
Ice benytter sitt 450 Mhz-nett for mobilt bredbånd, som har nasjonal dekning, og ikke Telia-nettet slik de gjør på mobilabonnementer. Du kan forvente en hastighet mellom 2 og 40 Mbit/s.
telia
Telia 10 GB
249 kr
10 GB

24,90 kr/GB

Vis detaljer

  • Full hastighet

  • Telia dekning

    Telia Dekning

  • Data rollover

    Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
  • Fast Månedspris

    249 kr

  • 249 kr

Ved databruk over inkludert data reduseres hastigheten til 64 Kbit/s, uten ekstra kostnad.
Går du tom for data kan du kjøpe ekstra datapakker.

Inkludert bruk i Norge, Norden og Baltikum.
onecall
OneCall 20 GB
349 kr
20 GB

17,45 kr/GB

Vis detaljer

  • Full hastighet

  • Telia dekning

    Telia Dekning

Få denne prisen ved å betale for:
  • Fast månedspris

    349 kr

  • 349 kr

Overstiger bruken 1 GB mer enn det inkluderte innenfor en måned, kan hastigheten reduseres til 64 kbit/sek. Du kan og kjøpe ekstra datapakker. Dataen er kun tilgjengelig i Norge.

Dette er trådløst fiber:

Det kan virke litt selvmotsigende å kalle det trådløst fiber, ettersom vi med fiber tenker på fysiske kabler som frakter signaler med stor fart. Fiberet blir imidlertid erstattet med trådløse signaler det siste stykket inn til brukeren.Det regnes likevel som en forlengelse av fibernettverket.

Poenget er at man da sparer tid og ressurser med å legge fiberet helt fram til hver enkelt bruker. Slik minner trådløst fiber litt om hybridfiber, der man bruker eksisterende koaksialkabler (de som er lagt ned av kabel tv-selskapene) fra gateplan og inn til borettslag, boligfelter eller bedrifter.

Det trådløse signalene mottas ved hjelp av en antenne som festes på ytterveggen. 

Fiber – det ultimate bredbåndalternativet

De fleste har fått med seg at det er fiber som er i skuddet når vi snakker om bredbånd. Fiberteknologien innebærer en revolusjon når det gjelder forsyning av raskt Internett. Der det før var snakk om å tilby nedlastingshastigheter på opptil 100 Mbps, kan fiber skilte med det tidobbelte.

Ikke nok med det. Fiber gir den samme hastigheten også på opplasting. Andre bredbåndsløsninger gir ikke tilnærmelsesvis de samme kvaliteter på opplasting som på nedlasting.

God hastighet på nedlasting er nødvendig når du besøker nettsider eller strømmer filmer. En akseptabel opplastingshastighet blir imidlertid stadig viktigere ettersom vi etterhvert har begynt mer skyløsninger, deling av dokumenter og ikke minst videomøter i jobbsammenheng.

Når fiber ikke fullstendig har tatt over markedet, skyldes det at fibernettverket er kostbart og tar tid å bygge ut. Den hastigheten som tilby gjennom andre teknologuer er dessuten tilstrekkelig for de fleste – inntil videre.

Trådløst fiber – der vanlig fiber ikke er tilgjengelig

Trådløst fiber

Fibernettet er under kontinuerlig utbygging. På sikt er det meningen at det skal fullstendig erstatte de gamle kobberkablene som blant annet har vært benyttet til å gi oss fasttelefon siden tidenes morgen.

Dette er imidlertid både en langvarig og kostnadskrevende prosess. Det er mange steder fiberet ennå ikke er lagt i vårt langstrakte land. Ofte må brukere som ønsker fiber være med å bekoste graving helt fram til bygningen.

Det er altså her trådløst fiber kommer inn. Ved å sette opp et tårn med sendere der fiberet slutter, kan signalene videresendes til glede for mottakere innen en radius av omtrent 8 kilometer. Det kan også være en punkt til punkt hvor signaltårnet videresender til et annet tårn slik at det får ytterligere rekkevidde.

Ute i distriktene vil dette være en enklere og betydelig rimeligere løsning for tilgang til Internett. Man vil riktignok ikke få de samme hastighetene som en ren fiberløsning, men det vil være betraktelig bedre enn Internett levert med de gamle kobberkablene (som det i dag blir investert svært lite i vedlikehold fra leverandørene).

Slik fungerer trådløst fiber

Teknologien som brukes for bringe deg trådløs fiber heter WiMax. Den inneholder tekniske standarder som IEER 802 16 og WirelessMAN.

Den fungere litt som WiFI ved at den sender ut signaler som kan brukes av flere. WiMax er imidlertid mye kraftigere ved at den er i stand til å levere trådløst bredbånd over store områder.

WiMax punkt til punkt

WiMax kan sende data fra tårnet til ett spesifikt punkt. Det er det som skjer ved sending av trafikk mellom kommunikasjonsmaster. Slike tilkoblinger kan ha en effektiv rekkevidde på 50 kilometer, og vil også gi veldig høy hastighet.

Fra punkt til multipunkt

 Fra masten kan data distribueres til en rekke enheter, som mobile enheter eller boliger. Til dette har de en rekkevidde på mer eller mindre 8 kvadratkilometer.

Slik ankommer Internett boligen din ved hjelp av antennen som er fastmontert utendørs. Ledninger fra antennen fører videre til datauttak og rutere innendørs.

Montering av antenne for trådløst fiber

Det er ikke komplisert å sette opp antenne selv, men hvis du ønsker det kan sikkert leverandøren tilby ferdig monterte løsninger mot betaling.

Når du gjør det selv, skal du feste mottakerantennen på utsiden av veggen med vanlige skruer. Det som er viktig er at den settes opp på den veggen som peker mot senderen. Deretter plugger du inn kabler der du ønsker uttak, som i stikkontakten til PC-en, ruteren eller andre steder.

Det bør altså ikke være mer enn 8 kilometer til nærmeste sender. Hver sender har et dekningsområde på 45-90 grader. Hver mast har flere slike sendere slik at den kan dekke hele 360 grader.

Slik får du god signalkvalitet

Hindringer på veien fra signalmasten til mottakerantennen vil påvirke ditt Internett.Det optimale er hvis det er fri sikt, uten nevneverdig vegetasjon, fjell, bygninger eller annet som ligger i mellom. Noen ganger kan leverandøren tilby repeatere på strategiske steder i terrenget som forsterker signalet.

Med rett utstyr og rett plassering av antennen skal det være mulig med en hastighet opptil 100 Mbps med trådløst fiber. Ut fra de praktiske forholdene rundt tilkoblingen, vil det som regel være noe lavere.

Trådløst fiber vs mobilbredbånd

Trådløst fiber og mobilt bredbånd har mye til felles. Også mobilnettet benytter seg av fiberkabler ved transport mellom sendertårnene. 

Mobilt bredbånd krever imidlertid ikke oppsett av egen antenne, men leverer trådløst helt fram. 

Med 5G-nettet som er under utbygging på mobilnettet, er imidlertid den praktiske forskjellen svært liten. Antennen vil nok sikre litt mer stabile mottakerforhold, men ellers tilbyr begge løsningene ubegrenset bruk.

En forskjell er at med mobilt bredbånd vil du faktureres for det du bruker av data, mens trådløst fiber vil på samme måte som fiberbredbånd gi ubegrenset bruk, 

Bruker du lite data, kan du derfor være tjent med mobilt bredbånd. Mobilt Bredbånd vil imidlertid begynne å koste etterhvert som du bruker mer data, og på et punkt bør man vurdere andre løsninger.

Trådløst fiber vs satellittbredbånd

Satellittbredbånd er en bredbåndsløsning som inkluderer en parabolantenne og en satellitt som sender data ned til brukere.

Fordelen med satellitt er at den dekker så godt som hele landet, også øyer og andre grisgrendte strøk.

Dit fiberet ikke kommer, og der det fortsatt er for stor avstand til sendermastene, kan altså satellittene fortsatt gi deg bredbånd.

Fordelen framfor fiber og til dels trådløst fiber er at det ikke krever graving eller annet arbeid for installering. Kun montering av parabolantennen.

Satellittbredbånd kan derimot ikke tilby like gode hastigheter som de nevnte løsningene, og er først og fremst en god løsning der disse ikke er tilgjengelige.

Les mer: Beregn ditt databruk

Trådløst fiber bredbånd som backup løsning

Selv de beste og mest stabile bredbåndsløsninger kan svikte. Til og med fiber kan være utsatt når kommunen er ute og graver for andre formål.

Er det en større bedrift kan nedetid på Internett bety uvirksomhet og potensielt betydelige tap. Da vil det lønne seg å ha en løsning i bakhånd.

Dersom hovedløsningen er fiberbredbånd, eventuelt andre faste bredbåndsløsninger, vil trådløst fiber være en utmerket reserveløsning.

Med fastmontert antenne vil dere være sikret god signalkvalitet og relativt stabil leveranse.

Spørsmål og svar om trådløst fiber

Hva er forskjellen på trådløs fiber og mobilt bredbånd?

Trådløs fiber fordrer at du monterer en antenne utenfor bygningen, mens dette ikke er nødvendig for å motta mobilt bredbånd. Antennen vil sørge for noe mer stabilitet i mottaket. Ved mobilt bredbånd betaler du normalt kun for de dataene du bruker, mens trådløst fiber gir fri bruk for den prisen du betaler.

Hvordan installerer jeg trådløs fiber?

Antennen må settes opp og stilles inn slik at den peker mot senderen. Det er fullt mulig å gjøre dette selv, men du kan også benytte installatører fra leverandøren.

Hvor høy hastighet får jeg med trådløst fiber?

De fleste leverandører tilbyr hastigheter opp til 100 Mbps for trådløst fiber.

Hvilke betingelser er det for å installere trådløst fiber?

Det viktigste er at det fri sikt, uten for mange hindringer, til det nærmeste tårnet som er i stand til å gi deg trådløst bredbånd.

Er det noen helsefare forbundet med trådløst fiber?

Nei, Antennene har et lavt strålingsnivå, faktisk lavere enn det som brukes i mobiltelefoner.